Radionice i suradnja

Radionice

Djelatnici herbarijskih zbirki redovito sudjeluju u raznolikom manifestacijama otvorenim za širu javnost putem organizacije i održavanja radionica. Tradicionalno se radionice održavaju u sklopu „Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma“ u organizaciji Hrvatskog botaničkog društva te u sklopu „Noći biologije“ u organizaciji Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, kada je zbirka ZA otvorena za javnost. Djelatnici zbirki organizirali su i radionicu za nastavnike biologije u sklopu Aktiva nastavnika biologije Zagrebačke županije 2018. godine, a otvoreni su i za druge edukativne suradnje. U suradnji s Veterinarskim fakultetom djelatnici herbarijskih zbirki sudjelovali su u organizaciji Noći muzeja 2019. na promociji herbarijske i karpološke zbirke prof. Ive Horvata.

Promocija herbarijske i karpološke zbirke prof. Ive Horvata na Veterinarskom fakultetu u sklopu Noći muzeja 2019. godine.

 

Suradnja

U posljednjih pet godina ostvarena je suradnja s nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. S Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta ostvarena je međufakultetska suradnja na projektu digitalizacije herbarijske zbirke orhideja te analizi i optičkom prepoznavanju rukopisa s herbarijskih etiketa. U sklopu ove suradnje nekoliko desetaka studenata je obavilo je stručnu praksu na digitalizaciji herbarijske zbirke te su izrađena dva diplomska rada.
Sa Zavodom za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta ostvarena je suradnja na projektu istraživanja štetne faune i mogućnosti njenog suzbijanja u herbarijskom materijalu.
Sa Zavodom za biologiju Veterinarskog fakulteta ostvarena je suradnja na digitalizaciji karpološke zbirke (zbirke sjemenki i plodova) prof. Ive Horvata, koja je 2019. otkrivena na Veterinarskom fakultetu.